Tolminska jota

Potrebujemo:

Priprava

V osoljeno vodo damo kislo repo. Dodamo lovorjev list, sol, poper, nekaj zrn brinja in janeža. Kuhamo približno 50 minut. Kuhano repo odcedimo, tekočino pa prihranimo. V drugem loncu 45 minut kuhamo fižol, ki smo ga imeli namočenega čez noč. Krompir olupimo in narežemo na majhne koščke. V slani vodi ga skuhamo do mehkega.

V večji lonec stresemo kuhan fižol z vodo, dodamo odcejen krompir in  skupaj pretlačimo. Dodamo repo, prihranjeno tekočino in Prekajena rebra Alpija ali Tolminsko klobaso Alpija. Po potrebi dosolimo in vse skupaj kuhamo še 15 minut.

Zabelo pripravimo iz česna in čebule. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Na Zaseki Alpija prepražimo čebulo, potresemo moko in dodamo česen. Vse skupaj dobro premešamo. Mešanico vmešamo že kuhani joti.

Enolončnica iz ješprenja – kaša

(ješprenj: oluščeno ječmenovo zrnje)

Potrebujemo:

Priprava

Ješprenj in fižol preberemo, temeljito operemo in namočimo za vsaj šest ur, najbolje pa čez noč. Namočen ješprenj in fižol odlijemo in speremo pod vodo ter kuhamo v večjem loncu. Solimo, dodamo lovor in kuhamo približno pol ure, odvisno od vrste fižola. Polovico glavice česna stremo, drugo polovico pa samo olupimo in pustimo celo. Korenček in krompir zrežemo na kocke. Čebulo sesekljamo in prepražimo na maščobi, dodamo strt česen, da zadiši, ter korenček in krompir. Dušimo nekaj minut, nato stresemo v lonec, solimo in popramo. Dodamo še kos prekajenega svinjskega vratu. Ješprenj kuhamo dobre pol ure in vmes po potrebi dolivamo vodo. Jed naj bo gosta. Ko je enolončnica kuhana, odstranimo lovorjev list. Na krožniku ješprenj pokapljamo z oljčnim oljem in, če želimo, potresemo z nasekljanim peteršiljem.

Slasten narezek

 Sestavine:

Postopek

Na večji ovalen krožnik po robu položimo najprej tanko narezano šunko, preko nje pa še narezan prekajeni vrat. Okoli položimo suho in fino mleto salamo. Klobaso narežemo na kolobarje in dodamo v sredino narezka. Ogrsko salamo zvijemo v žepke in vanjo položimo malo hrena.

Po želji lahko v prostor na sredini krožnika naložimo zaseko, ki jo lepo oblikujemo v dva manjša kupčka poleg klobase. Za dekoracijo lahko uporabimo paradižnik – češnjevec, rdečo redkvico, koščke paprike (rdeče, zelene) in vejice peteršilja.

Zraven postrežemo svež kruh, domače vino in seveda sir Tolminc.